Mijn geheime formule voor een geslaagde fotoshoot

Filed in Branding, Fotografie  /  January 31, 2022 /

“Ik weet niet wat ik moet doen voor de camera”, “Ik ben altijd zo ongemakkelijk voor de lens” of “Met een fotograaf samenwerken is alleen voor modellen”. Heb jij wel eens op het punt gestaan om een fotoshoot te boeken, maar dit toch niet gedaan doordat je tegen gehouden werd door dit soort gedachten?

Het ding is.. dit hoor ik vaker, heel vaak. Onzeker en ongemakkelijk zijn twee woorden die zó vaak voorbijkomen. En dit is niet nodig. Echt niet.

Want wat ik juist hoor van de ondernemers met wie ik heb samengewerkt is het omgekeerde: “Een fantastisch leuke dag met een erg ontspannen sfeer” of “Alsof ik een middagje met een vriendin op pad was. Zo gemoedelijk en gezellig maar gepaard met focus”. Die softskills, om jou op je gemak te laten voelen, zijn ZO belangrijk als fotograaf. Als ik dit soort reacties lees, ben ik enorm blij en dankbaar dat het ook dit keer weer is gelukt: Mission (ja, dat is het voor mij) accomplished!

Nu denk jij misschien: “Ja, ja, dat waren zij, bij mij gaat dat echt niet zo”. Think again! Ik zorg ervoor dat ook jij positief terug kijkt op de shoot (misschien wil je zelfs nog wel eens). Hoe ik dat doe? Lees even verder:

Goede voorbereiding

Mijn ‘geheime formule’: een goede voorbereiding en kennismaking, zodat we weten wat we precies gaan doen en je me al beter kent is 1. Een kennismakingscall, een uitgebreide vragenlijst en een pre-shootbespreking is dan ook vast onderdeel van mijn werkwijze. Deze contactmomenten zorgen ervoor dat jij mij al een beetje kent en ik jou. Het helpt je om je tijdens de shoot sneller op je gemak te voelen, je weet immers al wie ik ben en ik weet al wie jij bent. Dat jij je op je gemak voelt vanaf moment 1 is wat ik graag wil.

Ontspannen shoot

Een ontspannen sfeer tijdens de shoot is een 2e, het zorgt ervoor dat eventuele spanningen en zenuwen snel verdwijnen. Ik begin tijdens een shootdag ook nooit meteen met fotograferen. Ik begin altijd met het doornemen van de shoot zodat jij weet waar je aan toe bent en ik ons plan en jouw wensen nog eens kan doornemen. Zo weten we ook zeker dat we op 1 lijn zitten en het helpt om de foto’s te maken die jij nodig hebt. Win-win als je het mij vraagt.

En de rest

Goede aanwijzingen, de tijd nemen en vele andere kleine details maken mijn formule compleet. Zelf (her)ken ik het gevoel van voor de camera staan. Ik weet niet waar ik heen moet met mijn handen, welke kant ik op moet kijken en eigenlijk weet ik niet eens meer hoe ik normaal doe. Been there, done that. Daarom is het zo fijn om concrete aanwijzingen te krijgen. Zo weet jij wat je moet doen en voel je je niet ongemakkelijk. Daarnaast neem ik de tijd zodat jij je niet opgejaagd of gehaast voelt. Ook is er ruimte voor nieuwe ideeën en experimenten. Die kunnen juist de meest verrassende foto’s opleveren.

Ben je al overtuigd?

Als je eens wilt ervaren hoe het is om een shoot te doen, stuur me een berichtje & let’s talk!

Deel deze post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ontdek welk type               jij bent!

Kalu Ndukwe Kalu

The things you do for yourself are gone when you are gone, but the things you do for others remain as your legacy.

@Ilse..photographs

volg me op 'the gram'